9 fetende sannheter

Du trodde kanskje disse matvarene var harmløse for kroppen, eller at de endog var sunne?
Kilde: Redaksjonen i matavisen.no

Mange trener og spiser det de tror er de rette matvarene, men klarer ikke å ta av seg de ekstra kiloene. Kanskje vekta holdes oppe av de ekstra kaloriene fra matkilder som man tilsynelatende ikke ville tro er så ille? Det er lett å la seg lure av kaloribombene på markedet. Enda vanskeligere blir det når en faktisk ikke vet at det som spises er proppfullt av fett og energi.

Nedenfor avslører Matavisen.no ni kaloribomber du bør holde deg unna hvis vekten er viktig for deg:

1. Muffins
Det er lett å tenke at en muffins er velfortjent kos. Likevel bør du tenke deg om neste gang du har lyst å sette fingrene dine i en sjokolademuffins. Dette er kaloribombe nummer en med et innhold på hele 450 kilokalorier. Bytt ut denne utskeielsen med langt ”snillere” kosemat, som for eksempel en vaffel.

2. Cafè latteBilde1
Den daglige cafè latte-drikken på vei til jobben er en kjær morgenstart for mange. Få vet at en stor kopp cafè latte med helmelk inneholder over 200 kilokalorier og over 11 gram fett. Smakstilsatt cafè latte og cafè mocca er enda verre varianter. Her har du mulighet til å kutte på kaloriene ved å gjøre bedre kaffevalg. Bestill heller capuccino med lettmelk. Denne kaffedrikken inneholder mindre melk, og lettmelken bidrar til at du kutter i både kalorier og fett. Aller helst bør du unngå kalorier fra slike drikker og heller velge svart kaffe.

3. Hurtig-salater
Her er det lett å la seg lure. Salat er ikke synonymt med ordet sunt. I hvertfall ikke hurtig-salater som du finner i flere butikkkjeder. Selv om du ser en salat med mye grønt, så ta en ekstra titt på resten av ingrediensene. Hvis du ser en stor andel av enten, lys pasta, osteterninger, bacon, tortilla chips, eller krutonger ser du rett på ekstra fett og kalorier. Dressinger i salater kan også være proppfull av fett og kalorier. Med feil ingredienser kan salater lett overskride 500 kalorier! Finn en sunn salat eller få salaten laget på din måte. En kyllingsalat med varierte grønnsaker og lite dressing er et mye bedre alternativ.

4. Ferdig-baguette
Å kjøpe en påsmurte baguette kan også bli en kalori-tung opplevelse. Disse baguettene er ofte enorme i størrelse i forhold til mengden brødmat du ville laget til deg selv. Kjøpe-baguetter er ofte laget av lys næringsfattig brødmat, og er påsmurt mye smør og majones. Dette gir ekstra kalorier. En påsmurt stor baguette, full av fet ost, kan inneholde så mye som 500 kilokalorier! Bli din egen sjef. Dropp den kaloririke baguetten til fordel for en sunn hjemmelaget en. Det finnes også ulike kjeder som smører baguetten etter dine ønsker. Da kan du heller velge en halv ekstra grov baguett med lite smør, masse grønnsaker, tunfisk, pastrami, kylling eller skinke. Dropp de ekstra kaloriene fra ost og majones.

5. Nudler
Har du hørt dette før? En nuddelpakke inneholder mye mettet palmefett og skiller seg ut som en kaloribombe i sammenligning til annen pasta. Det inneholder så mye som 450 kilokalorier og 20 gram fett. Måltidet er også næringsfattig og full av såkalte ”tomme” kalorier. Velg heller fullkornspasta som tilbehør i en grønnsaksrett.

7. Juice
Det er lett å glemme at juice også bringer med seg ekstra kalorier. Selv om 100% ferskpresset juice er en god kilde til sunne vitaminer og antioksidanter, inneholder et glass i overkant av 100 kcal. Du bør være klar over at flere glass om dagen lett bidrar til et økt kaloriinntak. Drikk heller juice som en del av kaloriene i et måltid. Det beste tidspunktet å inkludere et glass juice i måltidet, er om morgenen eller etter trening. Du kan også blande ut juicen i vann for å redusere kalorimengden. Alternativt kan du spise flere naturlige hele frukt som kilde til de sunne næringsstoffene. Da får du også i deg mer sunn kostfiber.

8. Lettbrus?
Det er ikke så sikkert at lettbrus holder oss slanke. Selv om det er sukker er byttet ut med kalorifritt søtningsstoff, finnes det forskningsresultater som indikerer at lettbrus bidrar til at du vil spise mer. Om årsaken kan være at lettbrus virker som en apetittvekker eller er en unnskyldning for å spise enda mer er fortsatt uvisst. Helsedirektoratet vurderer derimot lettbrus som en bedre tørstedrikk enn vanlig brus. Den beste tørstedrikken er likevel vann. Er du tørst, men ønsker smak? Da kan du heller velge å drikke vann med en agurk-, appelsin- eller sitronskive.

9. Alkohol
Alkoholdrikker inneholder mange kalorier. En liten øl inneholder omtrent 130 kilokalorier, mens et glass rødvin inneholder cirka 80 kilokalorier. Studier viser også at sultfølelsen blir stimulert, og at mer mat inntas når man drikker alkohol. Dermed kan alkohol være en direkte og indirekte kilde til økt kaloriinntak. Så hvis det er ned i vekt du ønsker, så bør du redusere ditt alkoholinntak. Generelt bør alkohol drikkes alkohol med måte. Det er ikke til å unngå at alkoholdrikker inneholder mye kalorier. I utgangspunktet er det mer kalorier i 100 gram vin (67 kcal) enn øl (39 kcal). På den andre siden serveres øl i større enheter. En liten øl (0,33 l) inneholder omtrent 130 kalorier, mens et glass rødvin (0,15 l) inneholder cirka 100 kalorier. Dermed vil to glass vin gi mindre kalorier enn to glass øl. Studier viser også at sultfølelsen blir stimulert, og at mer mat inntas når man drikker alkohol. På den måten kan alkohol være en direkte og indirekte kilde til økt kaloriinntak. Så hvis det er ned i vekt du ønsker, så bør du redusere ditt alkoholinntak. Generelt bør alkohol drikkes alkohol med måte.

Comments are closed.